NCERT Exemplar Solutions
Class 7 - Mathematics - Unit 5: Lines And AnglesProblems and Solutions
Class 7 - Mathematics - Unit 5: Lines And Angles
Question. 72
72. Write down each pair of adjacent angles shown in the following figures:
Answer:
(i) ∠AOB, ∠BOC; ∠BOC, ∠COD; ∠AOB, ∠BOD; ∠AOC, ∠COD
(ii) ∠PQR, ∠PQT; ∠SPR, ∠RPQ; ∠PRQ, ∠QRU
(iii) ∠TSV, ∠VSU; ∠SVU, ∠SVT
(iv) ∠AOC, ∠AOD; ∠AOD, ∠BOD; ∠BOD, ∠BOC; ∠BOC, ∠AOC
Open
Question. 73
73. In each of the following figures, write, if any, (i) each pair of vertically opposite angles, and (ii) each linear pair.
Answer:
(i) Vertically opposite: ∠1, ∠3; ∠2, ∠4; ∠5, ∠7; ∠6, ∠8
Linear pairs: ∠1, ∠2; ∠2, ∠3; ∠3, ∠4; ∠4, ∠1; ∠5, ∠6; ∠6, ∠7; ∠7, ∠8; ∠8, ∠5
(ii) Vertically opposite: none
Linear pairs: ∠ABD, ∠DBC; ∠ABE, ∠EBC
(iii) Vertically opposite: none
Linear pairs: none
(iv) Vertically opposite: ∠ROQ, ∠POS; ∠ROP, ∠QOS
Linear pairs: ∠ROP, ∠POS; ∠ROT, ∠TOS; ∠QOS, ∠SOP; ∠QOT, ∠TOP
Open
Question. 74
74. Name the pairs of supplementary angles in the following figures:
Answer:
(i) ∠AOD, ∠AOC; ∠AOC, ∠BOC; ∠BOC, ∠BOD; ∠AOD, ∠BOD
(ii) ∠POS, ∠SOQ; ∠POR, ∠QOR
(iii) ∠1, ∠2; ∠3, ∠4; ∠5, ∠6
Open
Question. 75
75. In Fig. 5.36, PQ ∥ RS, TR ∥ QU and ∠PTR = 42°. Find ∠QUR.
Answer:
138°
Open
Question. 76
76. The drawings below (Fig. 5.37) show angles formed by the goalposts at different positions of a football player. The greater the angle, the better the chance the player has of scoring a goal.
(a) Seven football players are practicing their kicks. They are lined up in a straight line in front of the goalpost [Fig. (ii)]. Which player has the greatest kicking angle?
(b) Now the players are lined up as shown in Fig. (iii). Which player has the best kicking angle?
(c) Estimate at least two situations such that the angles formed by different positions of two players are complement to each other.
Answer:
(a) Player 4
(b) Player 4
(c) 45°, 45° and 60°, 30°
Open
Question. 77
The sum of two vertically opposite angles is 166°. Find each of the angles.
Answer:
83° each
Open
Question. 78
78. In Fig. 5.38, l ∥ m ∥ n. ∠QPS = 35° and ∠QRT = 55°. Find ∠PQR.
Answer:
90°
Open
Question. 79
79. In Fig. 5.39, P, Q and R are collinear points and TQ ⟂ PR. Name:
(a) pair of complementary angles
(b) two pairs of supplementary angles
(c) four pairs of adjacent angles
Answer:
(a) ∠TQS, ∠SQR
(b) ∠SQR, ∠SQP; ∠TQR, ∠TQP
(c) ∠SQR, ∠SQT; ∠TQR, ∠TQP; ∠SQT, ∠TQP; ∠PQS, ∠SQR
Open
Question. 80
80. In Fig. 5.40, OR ⟂ OP.
(i) Name all the pairs of adjacent angles.
(ii) Name all the pairs of complementary angles.
Answer:
(i) ∠x, ∠y; ∠x+∠y, ∠z; ∠y, ∠z; ∠y+∠z, ∠x; ∠x+∠z, ∠y
(ii) ∠x, ∠y; ∠x, ∠z; ∠y, ∠z
Open
Question. 81
81. If two angles have a common vertex and their arms form opposite rays (Fig. 5.41), then:
(a) How many angles are formed?
(b) How many types of angles are formed?
(c) Write all the pairs of vertically opposite angles.
Answer:
(a) 13
(b) Linear pair, Supplementary, Vertically opposite, Adjacent
(c) ∠1 and ∠3; ∠2 and ∠4
Open
Question. 82
82. In Fig. 5.42 are the following pairs of angles adjacent? Justify your answer.
Answer:
(a) Yes
(b) No
(c) No
(d) No
Open
Question. 83
83. In Fig. 5.43, write all the pairs of supplementary angles.
Answer:
∠7, ∠2; ∠1, ∠8; ∠5, ∠6; ∠2, ∠6; ∠3, ∠4; ∠4, ∠5
Open
Question. 84
84. What is the type of other angle of a linear pair if
(a) one of its angles is acute?
(b) one of its angles is obtuse?
(c) one of its angles is right?
Answer:
(a) Obtuse
(b) Acute
(c) Right angle
Open
Question. 85
Can two acute angles form a pair of supplementary angles? Give reason in support of your answer.
Answer:
No
Open
Question. 86
86. Two lines AB and CD intersect at O (Fig. 5.44). Write all the pairs of adjacent angles by taking angles 1, 2, 3 and 4 only.
Answer:
∠1, ∠2; ∠2, ∠3; ∠3, ∠4; ∠4, ∠1
Open
Question. 87
If the complement of an angle is 62°, then find its supplement.
Answer:
152°
Open
Question. 88
88. A road crosses a railway line at an angle of 30° as shown in Fig. 5.45. Find the values of a, b and c.
Answer:
a = 30°, b = 150°, c = 150°
Open
Question. 89
89. The legs of a stool make an angle of 35° with the floor as shown in Fig. 5.46. Find the angles x and y.
Answer:
x = 35°, y = 145°
Open
Question. 90
90. Iron rods a, b, c, d, e and f are making a design in a bridge as shown in Fig. 5.47, in which a ∥ b, c ∥ d, e ∥ f. Find the marked angles between
(i) b and c
(ii) d and e
(iii) d and f
(iv) c and f
Answer:
(i) 30°
(ii) 105°
(iii) 75°
(iv) 75°
Open
Question. 91
91. Amisha makes a star with the help of line segments a, b, c, d, e and f, in which a ∥ d, b ∥ e and c ∥ f. Chhaya marks an angle as 120° as shown in Fig. 5.48 and asks Amisha to find the ∠x, ∠y and ∠z. Help Amisha in finding the angles.
Answer:
∠x = 60°, ∠y = 120°, ∠z = 60°
Open
Question. 92
92. In Fig. 5.49, AB ∥ CD, AF ∥ ED, ∠AFC = 68° and ∠FED = 42°. Find ∠EFD.
Answer:
70°
Open
Question. 93
93. In Fig. 5.50, OB is perpendicular to OA and ∠BOC = 49°. Find ∠AOD.
Answer:
139°
Open
Question. 94
94. Three lines AB, CD and EF intersect each other at O. If ∠AOE = 30° and ∠DOB = 40° (Fig. 5.51), find ∠COF.
Answer:
110°
Open
Question. 95
Measures (in degrees) of two complementary angles are two consecutive even integers. Find the angles.
Answer:
44°, 46°
Open
Question. 96
If a transversal intersects two parallel lines, and the difference of two interior angles on the same side of a transversal is 20°, find the angles.
Answer:
100°, 80°
Open
Question. 97
Two angles are making a linear pair. If one of them is one-third of the other, find the angles.
Answer:
45°, 135°
Open
Question. 98
Measures (in degrees) of two supplementary angles are consecutive odd integers. Find the angles.
Answer:
89°, 91°
Open
Question. 99
99. In Fig. 5.52, AE ∥ GF ∥ BD, AB ∥ CG ∥ DF and ∠CHE = 120°. Find ∠ABC and ∠CDE.
Answer:
∠ABC = 60°, ∠CDE = 120°
Open
Question. 100
100. In Fig. 5.53, find the value of ∠BOC, if points A, O and B are collinear.
Answer:
40°
Open
Question. 101
101. In Fig. 5.54, if l ∥ m, find the values of a and b.
Answer:
a = 67°, b = 48°
Open
Question. 102
102. In Fig. 5.55, l ∥ m and a line t intersects these lines at P and Q, respectively. Find the sum 2a + b.
Answer:
396°
Open
Question. 103
103. In Fig. 5.56, QP ∥ RS. Find the values of a and b.
Answer:
a = 65°, b = 70°
Open
Question. 104
104. In Fig. 5.57, PQ ∥ RT. Find the value of a + b.
Answer:
100°
Open
Question. 105
105. In Fig. 5.58, PQ, RS and UT are parallel lines.
(i) If c = 57° and a = c/3, find the value of d.
(ii) If c = 75° and a = (2/5)c, find b.
Answer:
(i) d = 142°
(ii) b = 45°
Open
Question. 106
106. In Fig. 5.59, AB ∥ CD. Find the reflex ∠EFG.
Answer:
281°
Open
Question. 107
107. In Fig. 5.60, two parallel lines l and m are cut by two transversals n and p. Find the values of x and y.
Answer:
x = 114°, y = 132°
Open
Question. 108
108. In Fig. 5.61, l, m and n are parallel lines, and the lines p and q are also parallel. Find the values of a, b and c.
Answer:
a = 20°, b = 40°, c = 30°
Open
Question. 109
109. In Fig. 5.62, state which pair of lines are parallel. Give reason.
Answer:
m ∥ n
Open
Question. 110
110. In Fig. 5.63, examine whether the following pairs of lines are parallel or not:
(i) EF and GH
(ii) AB and CD
Answer:
(i) No
(ii) Yes
Open
Question. 111
111. In Fig. 5.64, find out which pair of lines are parallel:
Answer:
EF ∥ GH
Open
Question. 112
112. In Fig. 5.65, show that:
(i) AB ∥ CD
(ii) EF ∥ GH
Answer:
(i) AB ∥ CD
(ii) EF ∥ GH
Open
Question. 113
113. In Fig. 5.66, two parallel lines l and m are cut by two transversals p and q. Determine the values of x and y.
Answer:
x = 110°, y = 100°